Posted on 28 Nov, 2014 9:32 pm

Religious Circuit Trains to Connect more Pilgrimage Places

28 November 2014

 

          

Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC), a public sector undertaking of Ministry of Railways, operates various Tourist Trains for pilgrimage places all over the country through Bharat Darshan Trains, Buddhist Trains and State Special Trains. In addition, IRCTC is operating Religious Circuit trains as announced in Rail Budget 2014-15 for various pilgrim places.

The places covered are Tirupathi, Rameshwaram, Madurai, Kanyakumari, Trivandrum, Mysore, Shirdi, Nasik, Dwarka, Ujain, Somnath, Mathura, Agra, Ajmer, Jaipur, Haridwar, Vaishno Devi, Ayodhya, Gaya, Varanasi, Nalanda, Rajgir, Kushinagar, Lumbini, Amritsar etc.

New pilgrim areas extended are Bijapur, Solapur, Badami, Melmaruvathur, Vaitheeswarankoli, Thiruvenkadu, Keelamerumpallam, Thirunallar, Alangudi, Surianarkoli, Kanjamur, Thirunageswaran, Thimngaglur, Parasnath, St. Francis Xavier (Old Goa), Mecca Masjid (Hyderabad),  Nanded Saheb, Nanak Jhira Gurudwara, Sri Patna Sahib, Kanchipuram etc.

ITCTC has operated four Religious Circuit Trains from October 2014 and more itineraries are uploaded on Tourism portal (www.irctctourism.com) for booking of the passengers.

This information was given by the Minister of State for Railways Shri Manoj Sinha in written reply to a question in Rajya Sabha today.

 

धार्मिक स्‍थलों को जोड़ने के लिए और अधिक रेलगाडि़यां

 

रेल मंत्रालय के अधीन भारतीय रेल खानपान एवं पर्यटन निगम–आईआरसीटीसी देशभर के विभिन्‍न धार्मिक स्‍थलों के लिए भारत दर्शन रेलगाडि़यां, बौद्ध दर्शन रेलगाडि़यां और विशेष रेलगाडि़यों का संचालन करता है। इसके अलावा रेल बजट 2014-15 में की गई घोषणा के अनुसार आईआरसीटीसी विभिन्‍न पर्यटक स्‍थलों के लिए धार्मिक सर्किट रेलगाडि़यों का संचालन भी कर रहा है।

इन रेलगाडि़यों के जरिए जिन क्षेत्रों को जोड़ा गया है, उनमें तिरूपति, रामेश्‍वरम, मदुरई, कन्‍याकुमारी, त्रिवेंद्रम, मैसूर, शिरडी, नासिक, द्वारका, उज्‍जैन, सोमनाथ, मथुरा, आगरा, अजमेर, जयपुर, हरिद्वार, वैष्‍णों देवी, अयोध्‍या, गया, वाराणसी, नालंदा, राजगीर, कुशीनगर, लुम्बिनी और अमृतसर शामिल हैं।

जिन नए धार्मिक स्‍थलों तक रेलगाडि़यों की सुविधा बढ़ाई गई है उनमें बीजापुर, सोलापुर, बदामी, मेलमारूआथुर, वैथिसीवारनकोली, थिरूवेंकाडु, कीलामीरूमपल्‍लम, थिरूनल्‍लार, अलानगुडी, सुरीअनारकोली, कांजामूर, थिरूनागेशवरन, थिमनगागलूर, पारसनाथ, सैंट फ्रांसिस जैवियर, (पुराना गोवा) मक्‍का मस्जिद, हैदराबाद, नादेंड साहेब, नानक झीरा गुरूद्वारा, श्री पटना साहिब और कांचीपुरम शामिल हैं।

 आईआरसीटीसी ने अक्‍टूबर 2014 से चार धार्मिक सर्किट रेलगाडि़यां शुरू की है और यात्रियों को बुकिंग की सुविधा के लिए भ्रमण स्‍थलों की अधिक जानकारी पर्यटक पोर्टल www.irctctourism.com पर उपलब्‍ध है।

रेल राज्‍य मंत्री श्री मनोज सिन्‍हा ने आज यह जानकारी राज्‍यसभा में एक प्रश्‍न के लिखित उत्‍तर में दी।   

Recent